1. ÀREA D'IDENTIFICACIÓ
1.1 Codi de referència
IB-ADMA-AMA-PCX-06-080-1999-000548
1.2 Nivell de descripció
Unitat documental simple
1.3 Títol
Bases del Certamen Literari de Castellitx 1999.
1.4 Data/dates
Any d'edició: 1998.
1.5 Volum i suport
Tríptic en paper. Plegat: 210 x 100 mm. Obert: 210 x 300 mm.
2. ÀREA DE CONTEXT
2.1 Nom dels productors
Ajuntament d'Algaida i Comissió Organitzadora del Certamen Poètic Literari de Castellitx-Algaida.
Disseny i maquetació: Bartomeu Salas Mascaró.
2.2 Història dels productors
Els Premis Castellitx, nasqueren l’any 1968, al voltant de la Festa de La Pau, el romiatge que, anualment, el poble d’Algaida fa a la que fou l’antiga parròquia de Castellitx, una església de repoblament del segle XIII on s’hi venera la Mare de Déu de la Pau (segle XV). En foren els principals impulsors, entre moltes altres persones, Joan Fiol, en aquells moments batle d’Algaida, Mn. Joan Martorell, rector de la parròquia i Joan de s’Acadèmia.
 
El primer dimarts després de Pasqua d’aquell any, va tenir lloc la primera edició del que llavors s’anomenava Certamen Literari de Castellitx. D’inspiració jocfloralista, aquest primer concurs convocà només la categoria de Poesia, i en foren els primers jurats Guillem Colom, Bernat Vidal i Thomàs, Antònia Suau, Llorenç Moyà i Josep Capó. Actuà com a mantenidor l’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila que, l’any anterior, el 1967, havia estat guardonat amb el Premi Ciutat de Palma de Novel·la. En aquest Primer certamen de poesia en honor a Nostra Senyora Santa Maria de la Pau de Castellitx, que se celebrà dins del recinte de l’esglesiola, els guardons foren una medalla i un premi en metàl·lic.
 
La segona convocatòria, l’any 1969, el jurat fou format per Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Ángel R. Fernández, Josep Amengual Mairata, Miquel Gayà, Pere Mulet i Gabriel Janer Manila. Els guardons ja foren les actuals Roses d’Or de la Pau.
 
L’any 1970, la tercera convocatòria, s’incorporen les modalitats de Prosa i de Glosat per a autors locals. L’any 1975, la modalitat de glosat s’obrí a tothom. En aquesta setena convocatòria en foren jurats Guillem Colom, Josep Maria Llompart, Josep Melià, Miquel Àngel Riera, Gabriel Fuster, Gabriel Janer Manila i Gabriel Oliver.
 
Durant la dècada de 1980, el Certamen deixà de convocar-se. Després d’aquests deu anys de sequera, el 1990, l’Ajuntament d’Algaida reprèn les regnes de l’organització i convoca el XIV Certamen de Poesia i Narració Curta i el XII de Poesia Popular (Glosat) amb un jurat format per Josep Maria Llompart, Gabriel Janer Manila i Llorenç Capellà Fornés.
 
L’any 1993 es produí la mort de Josep Maria Llompart. Davant aquesta circumstància, el jurat es reestructurà i s’incorporà Pere Fullana Puigserver i Pere Mulet Cerdà, que ja havia estat jurat en edicions anteriors. Aquesta formació es mantindrà fins l’any 1998 en què s’incorporà el poeta i glosador algaidí Llorenç Antich Trobat “Móra” que en formà part fins el 2005, any del seu decés.
 
Durant la dècada de 1990 el concurs es diversificà i el 1996 es convocà per primera vegada el Premi d’Investigació. Però és a partir del 2002 quan pren el format que té en l’actualitat, i l’històric Certamen Literari de Castellitx es transforma en els Premis Castellitx, i s’incorpora la modalitat de Fotografia i tres nous jurats específics: Joan Capellà, Maria-Josep Mulet i Agustí Torres. Com a tret més destacable, cal apuntar que als tradicionals guardons, les Roses d’Or de la Pau, es complementen amb un premi en metàl·lic.
 
Els canvis més importants que s’ha produït darrerament han estat: l’any 2009 la incorporació com a membre jurat del poeta santanyiner Antoni Vidal Ferrando; l’any 2013 la incorporació de la modalitat Premi Juvenil de Narració Curta per a joves de 14 a 17 anys, amb la finalitat de promoure la creació literària entre els més joves i l'any 2015 s'han afegit dues noves convocatòries, el Premi de Pintura (que es convocava independentment a l'estiu) i el Premi Musical.

L'any 2016 morí Pere Mulet Cerdà, jurat i dinamitzador dels Premis al llarg de tots els anys de celebració. Des del 2017, el Premi de Narració Curta porta el seu nom. L’acord fou pres per unanimitat a la Sessió Plenària de l’Ajuntament d’Algaida dia 6 d’octubre de 2016.
 
Bartomeu Salas Mascaró
Font: Arxiu Municipal d'Algaida. Fons dels Premis Castellitx 
2.3 Història arxivística
Document digitalitzat l'any 2018.
Incorporat a l'ADMA l'any 2019, al Fons dels Premis Castellitx.
3. ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA
3.1 Abast i contingut
Bases que regulen la convocatòria del:
XXIII Certamen de Poesia i Narració Curta
XXI Concurs de Poesia Popular (Glosat)
IV Premi d'Investigació Castellitx
4. ÀREA DE CONDICIONS D'ACCÉS I ÚS
4.1 Condicions d'accés
Accés lliure.
4.2 Condicions de reproducció
La reproducció és permesa amb finalitat d’estudi, recerca, activitats educatives i ús personal. Per a qualsevol altre ús s’ha de sol·licitar autorització per escrit a l’Ajuntament d’Algaida o als propietaris dels copyright. En tots els casos, s’ha de citar l’autoria dels textos, de les imatges i de l’edició.
4.3 Llengües i escriptures del document
Català.
5. ÀREA DE DOCUMENTACIÓ RELACIONADA
5.1 Existència i localització dels originals
El document original es pot trobar a:
Arxiu Municipal d'Algaida. Fons dels Premis Castellitx.
Casal Pere Capellà. C/ des Cavallers, 22
07210 Algaida (Illes Balears).
5.3 Documentació relacionada
Les bases que convoquen els Premis des de l'any 1965 fins al 1980, i de 1990 fins a l'actualitat.
5.4 Bibliografia
[Inormació provisional]
Plaguetes d'Història i Cultura.
Col·lecció Binària.
Publicacions de la Comissió.
Col·lecció Pere Capellà.
7. ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ
7.1 Autoria i data(es)
Bartomeu Salas Mascaró, 12 febrer 2019
7.2 Fonts
Biblioteca Municipal d’Algaida, Bartomeu Salas Mascaró.
7.3 Regles i convencions
ISAD (G). Norma Internacional General de Descripció Arxivística = General International Standard Archival Description; adoptada pel Comitè de Normes de Descripció, Estocolm, Suècia, 19-22 de setembre de 1999 / [versió catalana a cura de Josep Matas i Jaume Rufí Pagès; amb l’assessorament d’Àngels Bernal… et al.].  2ª ed. Barcelona: Associació d’Arxivers de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2001.

Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.